Legenda Sfantului Valentin

14 Februarie este cunoscuta ca fiind ziua universala a indragostitilor. Ce ar putea fi mai frumos decat o zi speciala dedicata dragostei, in care poti spune celui/ celei de langa tine cat de multi il/o iubesti? Motivul pentru care in aceasta zi sarbatorim iubiresa, este pentru ca aceasta este ziua in care patronul indragostitilor, Sfantul Valentin a fost executat pentru “crima”de a slavi iubirea si tinerii. In astfel de zile, iubitii din toata lumea isi trimit poeme, felicitari, ravase de dragoste etc.

Exista multe legende potrivit carora 14 februarie a devenit ziua indragostitilor, unele datand chiar din Roma Antica. Dar cea mai cunoscuta este urmatoarea:

In Roma secolului al III-lea, era imparat Claudius Gothicus al II-lea, cunoscut si sub numele de Claudius cel Crud. Langa palatul sau exista un templu in care era preot Valentin. Acesta era foarte iubit de romani care mergeau la templu de dragul lui si pentru a-i asculta predicile pline de intelepciune. In acele vremuri, razboaiele erau un lucru obisnuit iar imparatul Claudius avea nevoie de cat mai multi supusi care sa participe la ele. Insa, din ce in ce mai multi romani nu isi mai doreau sa participe in batalia pentru subjugarea altor popoare. Barbatii casatoriti nu mai doreau sa-si paraseasca familiile si gospodariile iar tinerii isi doreau sa stea cat mai mult timp posibil cu iubitele lor. Din aceasta cauza, numarul celor inrolati in armata imparatului scadea cu fiecare zi care trecea. Claudius a devenit foarte furios, si drept consecinta a ordonat ca nici o casatorie sa nu mai fie celebrata si toate logodnele sa fie imediat anulate. In aceste conditii multi romani au plecat la razboi plini de deznadejde, pentru ca isi paraseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune ca o mare parte intre ei nu au mai suportat durerea si au murit. Preotul Valentin a fost foarte intristat de ordinul imparatului, considerand ca nici un om nu are dreptul sa interzica casatoriile. Asa ca, atunci cand un cuplu de indragostiti a venit la altarul sau, Valentin a decis sa-i cunune in secret. Vestea s-a dus in toata Roma, si in curand nenumarate perechi de tineri au venit la templu pentru a se casatori in secret. Preotul Valentin a ajuns astfel prietenul, confidentul si protectorul tuturor indragostitilor din districtul Romei. Nu dupa multa vreme, Claudius cel Crud a aflat ceea ce se intampla si plin de furie si de manie a poruncit soldatilor sa-l azvarle in inchisoare pe Valentin. Chiar daca multi l-au sustinut pe Valentin, nu l-au putut indupleca pe imparat sa-l elibereze. Sfantul Valentin a murit in temnita in anul 269, pe data de 14 februarie. Prietenii sai devotati l-au ingropat in biserica Sfantului Praxedes, care exista si astazi in Roma.

O alta legenda spune ca Sfantul Valentin, aflat in inchisoare, le trimitea prietenilor si tinerilor biletele incurajatoare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” ori “Va iubesc!”. O alta legenda spune ca Valentin s-ar fi indragostit de fiica temnicerului care il vizita zi de zi. Inainte de a muri se spune ca i-ar fi trimis acesteia un biletel in care s-a semnat: “De la al tau Valentin”, expresie ce se foloseste si in zilele noastre in scrisorile dintre indragostiti.

Una dintre legende are la baza o culegere de hagiografii din jurul anului 1260. Se spune ca, imparatul Claudius al II-lea, impresionat de personalitatea preotului crestin Valentin, a incercat sa il converteasca la religia romana pagana. Sfantul Valentin nu s-a lasat induplecat ba chiar a incercat la randul lui sa-l conversteasca pe imparat la crestinism. Datorita acestei indrazneli, imparatul Claudius al II-lea a poruncit ca Sfantul Valentin sa fie executat.

Unele istorisiri sugereaza ca Valentin a fost ucis pentru ca incerca sa ii ajute sa evadeze pe crestinii torturati si schingiuiti din inchisorile romane.

Toate aceste legende ni-l infatiseaza pe Sfantul Valentin ca pe un personaj eroic si romantic totodata, si care a devenit de-a lungul timpului unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti sfinti.

De Sfantul Valentin se ofera cadouri, ca simbol al dragostei, de catre cei care sunt indragostiti. Cele mai reprezentative simboluri de Ziua indragostitilor sunt trandafirii, inimioarele, felicitarile, scrisorile, ravasele sau sms-urile de dragoste, reprezentari ale lui Cupidon, pasarile iubirii si porumbeii, nodurile dragostei, panglicile, funditele, litera X simbolizand sarutul.

Advertisements
Categories: Legende si traditii | Tags: , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: