Legenda si superstitii legate de anul bisect

Superstitii legate de anul bisect

Dupa cum stim, 2012 este an bisect, luna februarie avand 29 de zile. Unii astrologi sustin ca, in astfel de ani, cu 366 de zile, trebuie sa fim extrem de precauti in privinta actiunilor noastre, pentru a putea preveni potentiale pericole. Altii, dimpotriva, cred ca va fi un an al purificarii sufletesti.
Iata, pe de alta parte, si cateva superstitii populare legate de anul care are o zi in plus, prezentate de Teen Problem.
– nu trebuie sa va casatoriti intr-un an bisect. Se crede ca mirii vor divorta destul de repede sau ca unul dintre ei se va imbolnavi, imediat dupa nunta.
– nu trebuie sa divortati intr-un astfel de an pentru ca riscati sa ramaneti singuri pentru multa vreme.
– intr-un an bisect nu este indicat sa va schimbati locul de munca, rezidenta sau culoarea parului.
– nu este bine sa fie demarate proiecte noi, precum constructia unei case, o afacere sau achizitii scumpe.
– nu se culeg ciuperci din natura. Exista o credinta ca, o data la patru ani, toate ciupercile din salbaticie devin otravitoare.
– pentru a va feri de necazuri purtati podoabe din argint. Se crede ca acesta alunga energiile negative, ajutand la intarirea aurei energetice.

Legenda anului bisect

Ziua de 29 februarie este una din caracteristicile anului bisect. Aceasta zi o intalnim o data la 4 ani (spre nesansa celor nascuti in aceasta zi) fiind o zi suplimentara a anului. Introducerea ei in calendar a fost singura solutie gasita de Iulius Cezar, pentru a repune in ordine anotimpurile naturale carora nu le mai corespundeau lunile calanderistice.
In aceasta zi, in Marea Britanie, exista o traditie conform careia, femeile care au ramas mai mulyt timp nemaritate, pot sa-si ceara iubitii in casatorie.Legenda spune ca aceasta traditie a inceput probabil in secolul al V-lea, in Irlanda, cand in urma plangerilor facute de Sfanta Bridget catre Sfantul Patrick acesta din urma a decis ca femeile sa faca ele cererea in casatorie in ultima zi din luna februarie a anilor bisecti. Scotia a fost tara in care s-a atestat documentar aceasta “lege”. Barbatii care refuzau aceasta cerere in casatorie, erau obligati sa plateasca o amenda care putea consta in in daruirea unui sarut, plata pentru o rochie scumpa sau oferirea unei perechi de manusi domnisoarei refuzate.

In schimb, in Grecia, exista superstitia ca aceia care se casatoresc intr-un astfel de an au ghinion in dragoste, de aceea si in prezent unul din cinci cupluri de indragostiti din Grecia evita sa isi programeze nunta intr-un an bisect.
Asa ca nu-mi ramane decat sa le urez un calduros “La multi ani!” tuturor celor ce-si sarbatoresc azi ziua de nastere si celor ce se vor casatori anul acesta – numai bine si sa nu fie superstitiosi!

Categories: Legende si traditii | Tags: , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: