1 Aprilie – ziua pacalelilor?

1 aprilie a devenit ziua in care toata lumea pacaleste pe toata lumea. Farsa cea mai mare incepe chiar de la originea incerta a zilei pacalelilor. Cand, unde si cine a hotarat ca 1 aprilie sa fie ziua farselor nu s-a putut stabili cu precizie nici pana azi. Se presupune ca are legatura cu festivalul echinoctiului de primavara, de la 21 martie. Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamant uscat dupa ce inundatia a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie.

O a doua ipoteza, acceptata de majoritate, sustine ca originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului gregorian. In vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 Ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an pe 1 Ianuarie. Cativa oameni care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti “April fools” (nebuni de aprilie).

Englezii au inceput sa sarbatoreasca April Fools Day (Ziua pacalelilor) abia prin secolul al XVIII-lea, dupa ce au importat-o de la germani cu un veac mai devreme. Obiceiul de a face farse pe 1 aprilie nu a putut fi datat cu precizie si are origini incerte. “Victima” unei glume poarta numele de “nebun de aprilie” in Anglia, “cuc” sau “prost” in Scotia si “peste de aprilie” in Franta. La noi, cel pacalit este numit “bolund” sau “prost” de aprilie. S-a sugerat ca pacalelile au de-a face cu mutarea datei Anului Nou, cand oamenii care uitau sau nu acceptau schimbarea primeau invitatii pentru petreceri inexistente sau daruri amuzante. Daca la inceput pacalelile erau adresate unei singure persoane, din secolul al XX-lea, institutiile media joaca farse maselor mari de oameni.

Romanii si Pacala

La romani, Ziua pacalelilor s-a impamantenit cu aproape 200 de ani mai tarziu, cu toate ca la sasii si svabii de la noi exista deja o traditie mult mai veche ca de 1 aprilie sa se pacaleasca unii pe altii. Romanii nu au avut nevoie de aceasta zi pentru a se pacali. Hatri din fire, au creat un personaj si un joc denumite Pacala, respectiv Pacalici. Pacala a devenit eroul unui film foarte apreciat de copii, bazat pe povestirile lui Ion Creanga, Ioan Slavici sau Petre Ispirescu. Tot Pacala este eroul primului film de desene animate realizat in Romania, in anul 1920. Pacalici este jocul care ne-a bucurat copilaria. Personajele din pachetul de carti de joc erau femei si barbati imbracati in costume traditionale din diferite tari. Astazi, cartile de joc poarta desene cu papusi Barbie si masini straine…

Superstitii

Superstitia spune ca pacaleala de 1 aprilie trebuie facuta pana la ora 12,00, cele dupa aceasta ora, se zice ca aduc ghinion. Tot o superstitie spune ca in ziua de 1 aprilie nu se fac casatorii, pentru ca: ori acestea nu dureaza, se destrama, ori sotul va fi “sub papuc”. La noi, se spune ca daca nu pacalesti pe nimeni de 1 aprilie, tot anul pana la celalalt 1 aprilie vei fi tu cel pacalit. Se mai spune ca atunci cand o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa fii prietenul ei. Sa te casatoresti la 1 aprilie nu e foarte indicat: barbatul insurat in aceasta zi va fi sub papucul nevestei pana la sfarsitul vietii. Copiii nascuti la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar face bine sa se fereasca de jocurile de noroc, care le vor ruina viata.

Pacaleli mai mult sau mai putin celebre

Cele mai reusite glume Prima mare pacaleala cunoscuta in istorie se pare ca a fost facuta de Cleopatra. Regina a mobilizat o “armata” de sclavi pentru ca Antoniu sa prinda cel mai mare peste… prajit! Revista “New Mexicans for Science and Reason” publica in 1998 un articol in care anunta ca autoritatile statului american Alabama intentioneaza sa schimbe valoarea numarului Pi din 3,14159…, pe care o considera “necrestina”, in 3,0, care este “conforma cu Biblia”.

Autoritatile din Alabama au fost bombardate cu scrisori si telefoane de protest din intreaga lume. La 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a dat publicitatii un comunicat prin care anunta ca sfarsitul lumii va fi a doua zi. Informatia a fost difuzata de radio KYW, insotita de mesajul: “Cele mai mari temeri ale noastre privind sfarsitul lumii sunt confirmate de astronomii de la Institutul Franklin. Oamenii de stiinta prezic ca maine, la ora 15:00, vine apocalipsa. Nu e o pacaleala de 1 aprilie. Stirea este confirmata de Wagner Schlesinger, director al Planetarium-ului din acest oras”.

Panica a luat sfarsit abia dupa ce astronomii au negat teribila predictie. Autorul farsei, ofiterul de presa al Institutului Franklin, William Castellini, a fost demis. Singurul post de televiziune din Suedia emitea alb-negru in 1962. La 1 aprilie, Kjell Stensson, seful departamentului tehnic, a aparut la stiri anuntand ca, gratie unei noi tehnologii, toti telespectatorii isi vor putea transforma rapid si usor televizoarele alb-negru in unele color.

Tot ce trebuia sa faca acestia era sa puna o folie de plastic colorat peste micul ecran! Stensson insusi a facut o demonstratie practica. Sute de mii de oameni l-au crezut pe expert, iar a doua zi nylonul a disparut din magazine fiind cumparat de cei care au fost pacaliti. Simbolul dolarului, o pacaleala de 1 aprilie? Cel mai inspirat om de 1 aprilie a fost Oliver Pollock, americanul care, in 1778, a creat simbolul dolarului – $ – chiar la 1 aprilie.

TOPUL PACALELILOR
Intamplarile lui Pacala in literatura noastra populara sunt multe si variate. In doua povestiri din colectiunea lui Creanga intalnim acest tip: in Danila Prepeleac si in Stan Patitul. Tipul lui Pacala ne apare in literatura noastra ca si a altor popoare, sub doua infatisari: ca rautacios, care face totul pentru necaji pe altii si ca prost. In acest din urma caz el poarta numele de Pepelea. Trebuie insa sa notam ca extrema simplitate si naivitate nu e totdeauna legata de tipul lui Pepelea. Astfel in piesa lui Alecsandri Arvinte si Pepelea, acesta din urma ne apare mai mult cu trasaturile lui Pacala decat cu ale eroului prost. Prepeleac din povestea lui Creanga este tipul prostului. Pleaca cu boii sa-i vanda la targ ca sa-si ia altii mai ieftini si un car, si pe drum ii schimba cu un car, care i se pare ca merge singur, fiindca il vedea venind la vale; apoi schimba carul pe o capra, capra pe gasca si gasca pe o punga. In cele din urma numai dracii il ajuta sa scape din mizerie.

Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, , Norvegia, Germania si Franta. In Franta cel care cade victima unei pacaleli este numit “poisson d’Avril” (peste de aprilie), in Anglia este numit “noddy”, iar in Scotia acestuia i se spune “April qowk” sau “April cuckoo”(cuc de aprilie). Se pare ca Ziua Pacalelilor este sarbatorita chiar si in unele tari din America Latina, cum ar fi Peru si Columbia. Diferenta este ca in aceste tari sarbatoarea are loc pe data de 28 Decembrie si poate numele de “Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Chiar daca numele si data difera, farsele care se fac sunt aceleasi.

sursa:http://andreistoian.blogspot.com

Advertisements
Categories: Legende si traditii | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: