Obiceiuri si traditii de Sfantul Gheorghe

Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai venerati si iubiti sfinti din calendarul crestin ortodox, sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie.

In traditia populara romaneasca, sarbatorea este cunoscuta si sub numele de San-George. Intr-unele zone ale Munteniei, de Sfantul Gheorghe se aduce acasa o creanga proaspat infruzita de fag, caruia in aceasta zi i se spune “sangeorz”. Creanga este infipta in gradina sau langa casa. Obiceiul pare a fi o reminiscenta a unor traditii pagane, in care San-George este considerat un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite. In Bucovina, in ajunul zilei de San-George, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.

O alta credinta populara spune ca nucii infloresc doar in noaptea de Sfantul Gheorghe, iar cine vede florile are parte de noroc.

Mai multe traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe:
•  Se aleg ciobanii carora li se dau in primire oile pana la sarbatoarea Sf. Dumitru (26 octombrie);
•  Pentru a fi sanatosi tot anul, dis de dimineata, inainte sa rasara soarele, oamenii se scalda intr-o apa curgatoare. Fetele seamana busuioc si tin semintele in gura, pentru a creste si a mirosi frumos;
•  Gunoiul din aceasta zi este asezat la radacina pomilor, pentru ca acestia sa rodeasca.
•  Daca e roua multa sau ceata in aceasta zi, anul va fi imbelsugat.
•  In aceasta zi feciorii tipa (arunca) in apa pe cel ce a iesit mai intai cu plugul in primavera aceea;
•  In Bucovina, fetele se uitau in noaptea de ajun intr-un vas cu apa pentru a-si vedea in reflexe ursitul.
•  Pâna la rasaritul soarelui fetele, plecau sa culeaga roua de pe câmp, pe care o pastrau peste an pentru a trata diverse boli. Tot atunci se practica si curatitul de farmece.
•  Dar cea mai interesanta practica era aceea a focului viu. Acesta se obtinea intr-un loc ferit din padure. Doi veri primari frecau doua lemne uscate, pâna când se infierbântau si incepeau sa arda. Acest foc magic se pastra sa nu se stinga tot anul. El avea o mare putere vindecatoare daca se facea lânga doi brazi gemeni. Apa fiarta la focul viu, tamaduia apoi tot felul de boli ale oamenilor si animalelor. Mai ales bolile de piele de origine magica se vindecau cu focul viu.
•  Se rupe o crenguta cand vedem primul cuc cantand sa ne dea bunastare, sau ne agatam martisor la piept sa ne poarte noroc si incepem sa asteptam primul curcubeu cu senzatia reintineririi.

Advertisements
Categories: Legende si traditii | Tags: , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: