5 lucruri interesante despre Istanbul

Istanbul este cel mai mare oraș al Turciei și, vreme de 1500 de ani, a fost unul dintre cele mai importante orașe ale lumii. Localizarea strategica a făcut din el centrul tuturor activităților comerciale dintre Europa și Asia. Iar astăzi e vizitat de milioane de oameni din întreaga lume. Probabil ai fost deja în Istanbul ? e la o aruncătură de bat. Daca nu ai ajuns încă, nu ezita sa petreci câteva zile acolo: orașul te va fascina.

Si, înainte de a ajunge, afla câteva lucruri interesante despre el:
1.Este unicul oraș din lume ce se întinde pe doua continente – Europa și Asia. Multi cred ca Istanbul e un oraș asiatic însă centrul lui istoric se afla în partea europeana. El e despărțit de strâmtoarea Bosfor, cea care face legătura intre Marea Neagra și Marea Marmara.
12392_4007570124
2.    Deși de-a lungul vremii a fost capitala multor imperii – roman, bizantin, otoman – Istanbul nu este astăzi și capitala Turciei. Care se afla la Ankara. El este însă, cel mai mare oraș din Turcia, având în jur de 12 milioane de locuitori.
3.    Moscheea Albastra, unul dintre principalele obiective turistice ale orașului, este singura moschee din lume care are 6 minarete la fațadă. Istoria spune ca atunci când a construit-o sultanul Ahmed Întâiul, moscheea avea cu un minaret mai mult decât Marea Moschee din Mecca, iar musulmanii au considerat acest fapt o lipsa de respect. Asa ca sultanul a trebuit sa ordone construcția unui nou minaret pentru Marea Moschee, restabilind astfel pacea și echilibrul.
Blue_Mosque_Istanbul_Turkey
4.    Orașul s-a numit inițial Bizantium dar numele i-a fost schimbat în Constantinopole atunci când împăratul roman Constantin l-a făcut capitala Imperiului Roman Oriental. Abia în 1930, când Mustafa Kemal Ataturk a proclamat țara republica, orașul și-a schimbat numele în Istanbul.
Istanbul-2
5.    Pe vremea când orașul făcea parte din Imperiul Otoman, era împânzit de peste 1400 de toalete publice. In acea perioada acestea nu existau nici măcar în palatele regilor francezi sau în restul Europei.
eminonu_squareistanbul
Categories: Descopera... | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: